onsdag den 10. november 2010

Les Miserables (De elendige)

Les Miserables, eller De elendige, som er den danske oversættelse, er en roman skrevet af den franske forfatter Victor Hugo i 1862. Les Miserables anses i dag for at være en klassiker, og den er blevet filmatiseret flere gange samt lavet som en musical (også i en dansk version, som Troels har set). Den film, vi har set, er den nyeste filmatisering af den klassiske historie, og den er instrueret af den danske filminstruktør Bille August. 
Victor Hugo har også skrevet en anden klassiker, som I nok kender fra Disneys udgave af romanen: Klokkeren fra Notre Dame. 
Historien Les Miserables foregår i Frankring efter den første revolution, som Troels har fortalt jer om. Vi møder Jean Valjean, da han er blevet prøveløsladt efter 19 år i en fangelejr. Han får lov til at overnatte hos en Biskop, men flygter derfra midt om natten, da han stjæler fra ham. Valjean bliver fanget, men biskoppen hjælper ham, og beder ham om at starte et nyt liv. 

10 år senere møder vi igen Valjean. Han er blevet borgmester i en lille by, der hedder Vigeau. Valjean har startet en virksomhed i byen, og han er blevet udnævnt som byens borgmester. Til byen ankommer den nye politiinspektør, Javert. Valjean genkender ham straks som en af fangevogterne i den arbejdslejr han har opholdt sig i i 19 år. Valjean meldte sig aldrig igen under sin prøveløsladelse, hvorfor han står til livsvarigt fængsel, hvis han bliver fanget. Javert genkender ikke straks Valjean, men får åbnet sine øjne, da Valjean viser sin utrolige styrke. Javert sætter sig for at anholde Valjean og straffe ham for sin forbrydelse. 


På Valjeans fabrik arbejder kvinden Fantine. Hun har et barn uden for ægteskab, som passes hos en kroejerfamilie. Det opdages at Fantine har et barn uden for ægteskab, og hun fyres, da det på det tidspunkt anses for meget uacceptabelt. Fantine forsørger sig som prostitueret for at tjene penge til at sende til kroejerne, da han vedbliver at sende breve til Fantine, hvor han kræver penge til at forsørge datterens. Valjean opdager Fantines ulykke og forsøger at hjælpe hende. Imidlertid ligger Fantine for døden, og Valjean lover at tage sig af datteren Cosette. 


... fortsættelse følger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar