torsdag den 6. januar 2011

Babettes gæstebud

Babettes gæstebud
En fortælling af Karen Blixen, en film af Gabriel Axel.
Filmen er fra 1987 og vandt en oscar for bedste udenlandske film.    


Achille Papin og Philippa
Filmen handler om Babette, der flygter fra Frankrig i begyndelsen af 1870’erne. Babette får logi hos to ældre søstre, der bor alene sammen i en lille by. Babette har fået søstrenes adresse gennem en fælles bekendt, Achille Papin, en berømt sanger i Paris, som mange år tidligere besøgte den lille vestjyske by.

De to søstre var døtre af en præst, hvis menighed de efter faderens død opretholder. Om de to døtre skriver forfatteren: ”Som unge piger havde Martine og Philippa været ganske usædvanlig smukke, med en skønhed af samme lysende, næsten overjordiske art som de blomstrende frugttræers og den evige snes.” (s. 10) Mange mænd forelsker sig i de to piger, men præsten fortæller dem, at hans døtre er for ham hans højre og venstre hånd, og der er vel ikke nogen, der vil frarøve ham disse?  
  
Martine, faderen og Philippa

I 1854, da Martine er 18 år og Philippa 17 år, kommer en ung svensk officer på besøg. Hans far har beordret ham til at bo hos sin gamle tante i tre måneder, da han har levet et for muntert liv og sat sig i gæld, som hans far har måttet betale for ham. Her forelsker han sig i Martine, men må indse, at der er ting i denne verden, der er umulige og rejser tilbage.

Året efter, da Philippa bliver 18, kommer Achille Papin til egnen, Her forelsker han sig i Philippa og hendes smukke stemme, som høres i kirken. Han underviser hende i sang, og sammen synger de et parti fra Mozarts opera ”Don Juan” kaldet forførelsesduetten.
 
Babette, Martine og Philippa
 Mange år senere, en regnvejrsnat i juni 1871, ringer Babette på døren til søstrenes hus med et brev fra Achille Papin i hånden. Babette er flygtet fra Paris, hvor borgerkrigen raser. Babette bliver i huset og fungerer som de to søstres husholderske.

Men en dag får Batette et brev fra Frankrig…
  

Bonusinformation:
Filmen foregår ved Lønstrup Klint ved Mårup Kirke. Kirken, som dele af filmen er optaget i, ligger der i dag ikke mere, da den har været tæt på at skride i vandet, hvorfor den er blevet revet ned. Bogen foregår derimod i Norge ved Berlevåg fjord. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar